Tips til deg som vurderer å bytte bolig denne våren

Det er mange spørsmål knyttet til salg av bolig om dagen. Her har vi samlet noen tips som kan være nyttige for deg som vurderer å flytte. Camilla Østerud er utdannet eiendomsmegler og jobber nå som prosjektselger i Trysilhus. Vi tok en prat med henne for å høre hvilke tips hun vil gi til de som vurderer å bytte bolig nå.

Det er mange som lurer på om de bør selge sin eksisterende bolig før de kjøper noe annet. Hva tenker du om det slik situasjonen er nå?
− Dette kommer an på hva du ønsker å kjøpe og hvordan du er stilt økonomisk. I den perioden vi er i nå, kan det ta noe lengre tid å få solgt eksisterende bolig. Men skal du for eksempel kjøpe ny bolig av Trysilhus, så er det en god stund til de fleste boligene har overtakelse. Du binder ikke opp kapital før du tar over den nye boligen, dette også fordi vi ikke opererer med forskudd på våre prosjekter. Da har du bedre tid til å få solgt eksisterende bolig, og du slipper bekymringen med å ha utgifter på to boliger samtidig.

− Hvis du skal kjøpe en bolig med kort overtakelse, så kan det være lurt å selge sin eksisterende bolig først. Slik som vi kjenner boligmarkedet i Norge, blir de aller fleste boliger solgt til slutt. Salgstiden kan variere ut fra hvor man bor og hvilke tilfeldigheter man møter. Rådet her er å se på situasjonen du selv er i og hva du ønsker å kjøpe. Ta kontakt med en megler i god tid for å få gode råd og planlegging av fremgangsmåten av salget for din eiendom, sier Camilla.

Hvilke tips vil du gi til de som planlegger å selge bolig nå?
− Mitt beste råd er å være godt forberedt. Ha en plan for hvordan du tenker å selge boligen. Ta kontakt med flere meglere for å planlegge salget og få råd om når den bør legges ut samt hvilke tiltak som bør gjøres i forkant. Det er viktig å forhøre seg med flere, for å finne den megleren som faktisk selv står på visningen din. Du bør sammenlikne tilbudene og se hva som er inkludert og vurdere hvem som gir deg en god «magefølelse». Dette er ofte avgjørende for resultatet og for at du føler deg trygg og ivaretatt under hele salgsprosessen, sier Camilla.

Et annet poeng Camilla poengterer er at det er mindre konkurranse i markedet akkurat nå og lave boliglånsrenter. Timing er derfor et viktig stikkord.
− Det kan være at vi får en «ketchup-effekt» i markedet når samfunnet kommer tilbake mot normalen. Da er det mange som vil legge ut eiendommer for salg, så du kan gjøre lurt i å ha litt is i magen og samtidig tenke på hva som gjør at boligen din kan skille seg ut fra mengden.

Akkurat nå er det mange som har litt ekstra tid. Vil du anbefale folk å pusse opp før de skal selge?
− På det området er mitt råd å tenke kost-nytte. Vi ser ofte at finpussing av boliger i form av maling, opprydding/tømming og fiksing av utearealer er noe som bidrar til at boligen vil fremstå mer attraktiv både på bilder og på visning. Et eksempel kan være å bytte ut knottene på kjøkkenet og male veggen over benkeplaten, noe som kan gjøre at kjøkkenet fremstår mer moderne og delikat.

− Et annet råd jeg vil gi er å forhøre deg med en boligstylist for å få råd og tips til hva man kan gjøre i forkant. Du kan enten velge å kun benytte deg av rådgivningen eller til å få hjelp til styling av boligen. Det er mye man klarer selv med små grep. Det viktigste er å tenke over at ting blir gjort på en ordentlig måte, men at du samtidig ikke gaper over for mye som ikke vil gi noe tilbake i andre enden, avslutter Camilla.