Deltar i Norges lengste og mest utfordrende ultraløp
«500 kilometer, 16.000 høydemeter – Oslo-Bergen Trail. Et vakkert, ekstremt og brutalt terreng-ultraløp som krever ekstrem utholdenhet, planlegging og riktig mindset for å gjennomføre.»
Slik lyder introen til podkastserien til Føkk Asfalt som intervjuer noen av de som har meldt seg på til denne utfordringen. Én av disse er vår egen HMS-leder Lars Erik Nystuen.
Fra 3. juli til 12. juli pågår OBT, som løpet heter på stammespråket til ultra-miljøet. Etter at startskuddet har gått i Voksenkollen i Oslo, har deltakerne maksimalt 224 timer på seg til å ankomme mål som er i Bergen. Løpet følger stort sett turstier, men i noen partier går løpet i skogs- eller fjellterreng uten sti.
Nøye planlegging
– Målet er å fullføre, men jeg har lagt opp et tidsskjema som går til 200 timer, forteller Lars Erik, og viser frem et nøye planlagt Excel-ark. Der har han simulert hvor mye tid han skal bruke på hvert strekk, hvor lenge han skal hvile, hva som skal spises, pakkeliste med hvor mye hver enkelt ting veier, hva som skal pakkes i sekken og hva som skal pakkes i drop-bagen som blir fraktet mellom servicepunktene.
– Det er selvfølgelig mye som kan by på utfordringer underveis, men en del av forberedelsene er nettopp å ha planlagt for alt som kan skje. Nå har det gått 1,5 år siden jeg meldte meg på. Tiden har gått fort, men jeg har troen på at jeg er godt forberedt, sier Lars Erik.
På dette området kan han trekke paralleller til sitt daglige virke, nemlig HMS. Det handler mye om å gjøre en risikovurdering, i tillegg til det å sette seg et langsiktig mål, lage en plan og rett og slett gjøre jobben.
Han tror de tre største utfordringene blir gnagsår, en eventuell skade og å slurve med næring. I tillegg kan været by på utfordringer, og noe av det Lars Erik håper å unngå er tordenvær i fjellet.
Underveis i løpet er det åtte servicepunkter. Deltakerne har en drop-bag som blir fraktet til fire av disse stedene. På hvert servicepunkt fins det mulighet for å legge seg ned på en seng som kan disponeres i maks fire timer. Det er en «sperretid» ved hvert servicepunkt som angir når deltakerne må ha forlatt servicestasjonen.
Krav til mye utstyr
Det fins liste med obligatorisk utstyr som skal befinne seg i sekken til hver deltaker. På listen står for eksempel GPS-tracker og GPS-enhet som skal være ladet opp til enhver tid, kart, kompass, sovepose, bivuakk, førstehjelpsutstyr, vanntette klær, ulltøy, hodelykt, lakenpose for å ramse opp noe.
Dette er utstyret som skal med fra Oslo til Bergen. Det øverste hører til i sekken og det nederste til drop-bagen.
– Målet er å få sekken ned i 7,5 kg, forteller Lars Erik, og legger til at det fins deltakere som tar vekten på utstyret til helt andre «nerde-nivåer» enn det han selv gjør.
På spørsmål om hva han har med seg av næring, forteller han at det kommer til å gå mye i salt og karbohydrater. Sekken skal fylles med blant annet smågodt, gifflar, potetgull, saltpølse og sjokolade. På hvert servicepunkt blir det servert varmmat.
– Mye av forberedelsene til dette har bestått i å høste erfaring fra de som har gjennomført OBT tidligere. Jeg har blant annet fått tips om hvor de mest krevende partiene er, hvor det er lurt å gå, hvilke deler av etappen det er smart å gjennomføre i dagslys og hvor jeg må være nøye med navigering.
– Jeg blir jo skuffet hvis jeg ikke kommer i mål. Samtidig vet jeg at det er mye som kan skje og at dette blir tøft mentalt. Jeg har bestemt meg for at jeg ikke skal ta beslutningen om å bryte før jeg har kommet til et servicepunkt, fått i meg næring, hvilt og tatt meg en dusj, forklarer Lars Erik.
For å bryte ned hva 500 km og 16.000 høydemeter på 200 timer betyr:
- 200 timer = 8 dager og 8 timer
- Det betyr at han i gjennomsnitt skal løpe 60,24 km hver dag
- Disse kilometerne består i gjennomsnitt av 1927,7 høydemeter hver dag
Vi i Trysilhus heier på Lars Erik mens han er ute på denne store fysiske og mentale utfordringen.
Dette er ruten til OBT.