Har lagt ut på livets eventyr

– I familien kaller vi det bare for «Eventyret» med stor E. Det sier Steinar Adamsrød som nå har lagt ut på ett års seileeventyr med familien. I slutten av juni kastet familien loss, og la ut fra brygga på Solnes i Melsomvik.
Familien består av mor, far og to barn på 9 og 11 år. Til daglig jobber Steinar som prosjekteringsleder i entreprenørdelen av Trysilhus. Nå skal han ha ferie og permisjon i ett år, både for å sette på bremsen, bryte opp hverdagslivet og skape minner for livet med familien.
Først setter de kursen nedover norskekysten, og så blir det å vente på et godt nok værvindu til å krysse over til Skottland. Allerede der ser barna frem til de første opplevelsene – Harry Potter-toget, lete etter Loch Ness-monsteret og seile gjennom den kaledonske kanal.
Deretter er planen å sikksakke seg nedover kysten av Irland, komme seg over til Nord-Frankrike og nok en gang vente på gode forhold til å seile over Biscaya-bukta. Allerede der kan de møte på noe av det som Steinar anser som den største utfordringen, nemlig spekkhoggere.
– Det er kanskje noe av det jeg er mest redd for. Det har vært tilfeller hvor spekkhogger-familier har begynt å leke med seilbåter. Vi må søke informasjon om hvor tunfisken befinner seg og legge en taktikk for å unngå spekkhoggerne, forklarer han.
Etter å ha seilt langs Portugal-kysten, går turen etter hvert til Gran Canaria og Kapp Verde, før den virkelig store utfordringen venter; kryssing av Atlanteren.
– Målet er å feire jul på en sandstrand i Karibien, smiler Steinar.
Han forteller at målet er å være litt fri og ta avgjørelser på sparket. Karibien er definitivt et stort mål for turen, og de ser for seg å loffe rundt blant øde øyer og palmetrær en god stund.
– Vi må jo se hvor lenge familien holder ut, men planen er å være borte i ca ett år. Vi må benytte oss av det mannskapet vi har, og alle kommer til å måtte bidra til de gjøremålene som er om bord. Barna skal få prøve seg på dagvakter i alle fall, sier Steinar.
Barna skal også få hjemmeundervisning. Da kommer det godt med at kona til Steinar er utdannet lærer. Det kommer også til å være mye praktisk læring i det å løse hverdagens utfordringer på en seilbåt, blant annet å bruke kart og kompass, samt mye innslag av geografi og naturfag.
– Det kommer til å være mye læring i det å håndtere de utfordringene vi møter og ta godt vare på oss selv. Vi er godt forberedt, og har blant annet det som føles som en halv båt med reservedeler. Gaffatapen er selvfølgelig også med, smiler Steinar.
– Hvordan får du brukt kompetansen fra jobben din inn i dette prosjektet?
– Prosjektering handler om å avdekke behovene og finne gode løsninger som er i henhold til krav og forskrifter. Det samme gjelder når du skal ta med familien på en seiltur rundt Nord-Atlanteren. Vi må være forberedt på det som kan oppstå, forholde oss til de reglene som gjelder der vi kommer i land og ta ulike forholdsregler. Dersom noe ikke går som planlagt, må vi også kunne finne akutte løsninger, sier Steinar.
Han legger til at det uten tvil er et «nerde-prosjekt», hvor han får muligheten til å «nerde» på alt av utstyr en seilbåt trenger for å bringe familien trygt gjennom dette prosjektet.
– Jeg er utrolig takknemlig for at jeg har en arbeidsgiver som gir meg denne muligheten. For ikke å miste all kontakt med kollegaer og for å holde meg oppdatert, skal jeg jobbe noen timer i måneden. Så får vi se hvor langt vi kommer på «Eventyret» med stor E, avslutter han.