Kanskje kommer drømmebilen endelig tilbake i livet

Tekst: Sissel Fantoft

I den romslige eneboligen i Blaker har de fire barna til Vibeke og Ole Johnny Halvorsrud vokst opp. Nå har alle flyttet hjemmefra, og foreløpig har det blitt tre barnebarn.

– Vi får mye større frihet med en mindre leilighet hvor alt er på ett plan og helt nytt. Vi slipper å ha det hengende over oss at det er noe vi burde gjøre i huset eller hagen hele tiden. Jeg gleder meg til å bare sitte og slappe av uten dårlig samvittighet, sier Ole Johnny.

Paret har hatt mange gode år i huset i skogen, men nå er tiden inne for en ny fase i livet.

– Nå begynner et nytt kapittel. Vi har vært veldig fornøyd med å bo i huset, så det blir en stor overgang å flytte til en leilighet. Det er ti år siden vi begynte å tenke på at vi en dag ønsker å flytte til en mer lettstelt bolig, men det var først for et par år siden at det for alvor ble aktuelt for oss, forteller Vibeke.

Det var viktig for paret å ikke vente for lenge med å starte flytteprosessen.

– Det er en stor jobb å flytte til en mindre bolig etter så mange år i et stort hus. Det er viktig for oss at vi kan kose oss og virkelig nyte vårt nye hjem, derfor ønsker vi å flytte nå – vi blir jo ikke noe yngre med årene. Hvis man venter så lenge at man kanskje er dårlig til beins eller ikke kan kjøre bil lenger tvinger flyttingen seg frem, mens for oss er det lystbetont, sier hun.

Rolig tilvenning

Eneboligen i Blaker ble bygget på midten av 1980-tallet, og det er stadig oppgaver som må gjøres. Den nye leiligheten i Sørumsand ligger under en mil unna.

– Det er koselig å bo i et hus med skog på tre sider, og det blir nok litt vemodig å forlate både huset, området og naboene. Det som blir deilig er å slippe snømåking om vinteren og stell av hage og uteområde om sommeren. Vi har vedfyring og har alltid hogd veden selv. I den nye leiligheten er det vannbåren varme, så det slipper vi å tenke på i fremtiden, sier Ole Johnny.

Det er hovedsakelig han som har stått for snekring, beising og annet forefallende vedlikeholdsarbeid i huset.

– Nå kan vi reise på tur på deilige sommerdager, i stedet for at Ole Johnny henger i veggen med beisekosten, legger Vibeke til.

Det er halvannet år siden paret kjøpte leiligheten, og de håper å være i hus før jul.

– Vi falt for leiligheten mens prosjektet var i startgropa, og det gir oss en rolig tilvenning. Vi kjører forbi byggeplassen flere ganger i uka og ser hvordan bygget tar form. Det har gitt oss et godt eierskap til vårt nye hjem, og vi gleder oss skikkelig til å flytte inn, sier hun.

Drømmen om Chevrolet

Vibeke og Ole Johnny får en annen hverdag når de forlater et skjermet hus i skogen til fordel for en leilighet sentralt i Sørumsand.

– Det blir deilig å kunne bare kunne stikke ned på butikken uten å være avhengig av bil, eller å hoppe på toget og dra til Oslo for å gå på restaurant, kino eller konsert.  Da kan vi til og med ta et glass øl hvis vi har lyst. Tilværelsen blir mye enklere, og vi kan være mer spontane, sier Vibeke.

Paret er ivrige amcar-entusiaster, og har de siste 30 årene eid en rekke lekre veteranbiler. De er medlemmer i US Cars Aurskog Høland, hvor Ole Johnny også har vært sekretær i mange år.

– Akkurat nå har vi ingen egen bil, men det kommer kanskje når vi har installert oss i den nye leiligheten. Da jeg møte Vibeke hadde jeg en 1955-modell Chevrolet Bel Air, og det er nok selve drømmebilen. Jeg har hatt mange bilder siden den gangen, men det frister veldig å få tak i en sånn igjen. Det finnes jo mange andre flotte biler også, og det er lov å drømme, sier han.

Amcarmiljøet er kjent for å være sosialt, og turer og samlinger med andre som deler deres interesse for klassiske amerikanske biler er noe Vibeke og Ole Johnny setter stor pris på.

– Tidligere var miljøet mer delt etter hva slags biler man var interessert i, men nå har det smeltet sammen. Når vi er på samlinger treffer vi alle slags folk med interesse for gamle biler, enten de er opptatt av Volvo, folkevogner eller gamle amerikanere, sier Ole Johnny.

Hyggelig hobby

Vibeke og Ole Johnny trives bedre med vind i håret langs landeveien enn med å mekke og skru på gamle biler i garasjen.

– Jeg har drevet med enkelt vedlikehold, men ikke de store prosjektene. Jeg liker bedre å kjøre enn å skru. Amerikanske biler er en hyggelig hobby å drive med som jeg håper at jeg får bedre tid til å dyrke etter at vi har flyttet, sier Ole Johnny.

Det er ikke bare biler fra 1950-tallet han er interessert i.

– Det var en spesiell tid, og musikken fra den gangen betyr nesten like mye for meg som bilene. Elvis Presley, Johnny Cash, Chuck Berry, Carl Perkins og Jerry Lee Lewis er blant favorittene, forteller han.

Kanskje byr han opp Vibeke til en aldri så liten swing på parketten i desember, for å feire innflyttingen i den nye leiligheten og starten på neste fase i livet sammen?

Bedre tid til barnebarna og muligheten til å ta dem med på lengre turer er også blant tingene Vibeke og Ole Johnny gleder seg til.

– Vi kan jo reise på turer med dem i dag også, men det blir enklere når vi ikke har et stort hus å ta vare på. I leiligheten kan vi bare låse døra og dra uten å tenke på alt som bør gjøres, og siden alt er nytt kan vi stole på at det fungerer, sier Vibeke.

Ole Johnny gleder seg også til å fiske i Glomma med god samvittighet.

– Siden vi har fulgt byggeprosessen såpass tett tror jeg at vi kommer til å føle oss hjemme med en gang vi er på plass i den nye leiligheten. Vi er i hvert fall innstilt på at dette kommer til å bli veldig bra, sier han.

Vibeke har allerede begynt å møblere og plassere gjenstander i sitt nye hjem.

– Mye av det vi eier i dag må ryddes vekk eller kastes, og det ser jeg frem til – det skal bli godt å få oversikt over hva vi faktisk har slik at vi vet hvor alt er, sier Vibeke Halvorsrud.