Kjøpmannen som ble boligselger

Du tenker kanskje at alle som jobber med salg av bolig har bakgrunn fra eiendomsmegling, men for Odd Erling Aasen har karriereveien vært litt utenom det vanlige.

– Noe av det viktigste jeg lærte av fatteren er å sette kunden først, sier Odd Erling Aasen som jobber som selger i Trysilhus.

I motsetning til flere av sine kollegaer har han ikke gått veien gjennom eiendomsmegleryrket. Allerede som 11-åring startet han å hjelpe til i farens matbutikk og gikk skolen som sønn av en ekte kjøpmann som jobbet både tidlig og sent.

– Du lærer mye om arbeidsmoral og at ingenting kommer av seg selv, sier Odd Erling.

En annen ting man fort lærer er at alle kunder er forskjellige. Odd Erling forteller at en av oppgavene han hadde i starten var å hjelpe kundene med å pakke varer.

– Når du jobber i butikk møter du enormt mange ulike mennesker i løpet av en dag. Det tror jeg at jeg drar nytte av i jobben jeg har nå, sier han.

Konkurransemennesket Odd Erling

Veien inn i boligbransjen skulle ikke gå rett fra dagligvare. Etter en kort periode i Forsvaret har Odd Erling behov for jobb. Farens butikk er for liten til at han har mulighet til å ansette flere på fulltid, så Odd Erling får seg jobb i Securitas.

Først som vekter med nattskift før han etter hvert ble vekter på kjøpesenter.

– Jeg setter meg alltid et mål når jeg begynner å jobbe et sted. Hvordan kan jeg utvikle meg, og hva er neste karrieresteg.

I Securitas var målet å bli objektleder med administrativt ansvar, noe han også ble kort tid etter.

Men det skulle vise seg at jobben som vekter med lederansvar og lang reisevei ikke var det enkleste som småbarnsfar, så Odd Erling søkte seg videre til en vaktmesterstilling på Sandvika Storsenter.

– Jeg husker han som ansatte meg var skeptisk med tanke på at jeg hadde null praktisk erfaring som håndverker, men jeg solgte meg inn med intensjon om å lære.

Han får fort ansvar og lærer mye, men skjønner etter hvert at karrieremulighetene er begrenset. Etter tre år på Sandvika Storsenter med helgejobb ved siden av i farens butikk, søker han seg tilbake til dagligvaren og får jobb som assisterende butikksjef i Kiwi.

Det er ingen tvil om at Odd Erling er et konkurransemenneske, så jobben ser han som et springbrett inn i dagligvarekjeden, men tilfeldigheter gjør at han isteden blir gjenforent med faren som da jobbet i Coop-systemet.

– Vi konkurrerte mye oss imellom og hadde det veldig moro sammen. Jeg husker en gang vi fikk en stor feilbestilling til butikken som fatteren mente vi ikke kom til å klare å selge, men jeg insisterte på at det skulle gå, sier han engasjert.

Odd Erling fikk rett og varene ble solgt. Faren tapte veddemålet og måtte spandere England-tur på begge.

Som far, så sønn. Odd Erling sammen med faren Odd Roald. Foto: Privat

Fra butikksjef til boligselger

Det så lenge ut til at det var kjøpmann det skulle bli av Odd Erling. Han fikk muligheten til å bli assisterende butikksjef i en stor Coop-butikk på Hønefoss.

– Det var en stor butikk med 45 ansatte, men gikk med underskudd hvert år. Samtidig som jeg ble ansatt skulle de inn i en nedbemanningsprosess. Det var beintøft å være med på, forteller han.

Kort tid etter at Odd Erling blir ansatt som assisterende, får han ansvar for å lede hele butikken.

– Jeg tok med meg alt jeg har lært av pappa fra jeg var liten. Kundeservice, ryddighet, struktur og orden. Jeg er glad jeg hadde det i bagasjen når jeg startet.

Snuoperasjonen gir resultater og etter kun ett år kan butikken vise til grønne tall etter flere år med underskudd.

Odd Erling får flere tøffe utfordringer å bryne seg på gjennom tiden i Coop. Etter en storstilt oppussing mister butikken store deler av kundegrunnlaget som de må jobbe knallhardt for å hente tilbake.

Han kjenner seg etter hvert klar for noe nytt og blir varehussjef på Power, men skjønner relativt fort at elektronikkbransjen ikke er der han hører hjemme.

– Jeg fikk en telefon av svogeren min som jobbet i Trysilhus. De ønsket en dyktig selger med variert salgserfaring. Det trigget meg, sier Odd Erling.

Nå har Odd Erling jobbet i Trysilhus i fire og et halvt år. Selv om han aldri har jobbet med eiendom har han blitt en dreven selger, og i 2021 var han den selgeren i Trysilhus som solgte flest boliger.

– Vi er involvert i mye og treffer mange ulike kunder. Evnen til å ha mange baller i lufta og det å møte ulike mennesketyper er noe jeg tar med meg i jobben, avslutter han med et smil.