– Ville ikke hatt like mye tid til det som er viktig uten ny leilighet

Hanne trives på Skrimsletta

Tekst: Sissel Fantoft

Hanne Foyn er sykepleier og jobber i hjemmesykepleien. Med turnusjobb og to aktive barn er fritiden sammen med familie og venner hellig.

– Etter å ha bodd mange år i hus fra 1970-tallet som vi pusset opp fra topp til tå, var det deilig å flytte til en splitter ny leilighet. Det siste jeg gjorde før vi flyttet var å male boden, og neste punkt på lista var å beise hele huset utvendig. Nå trenger jeg ikke å tenke på slike ting lenger, og det er helt fantastisk, sier hun.

Leiligheten ligger på Skrimsletta i Kongsberg, og har en praktisk størrelse for de tre.

– Leiligheten ligger i andre etasje, og vi vil ha muligheten til å bygge ut tredje etasje hvis vi får behov for det senere, sier hun. Siena har allerede begynt å spørre om eget rom, så muligheten for utvidelse er midt i blinken for familien.

– Det er ikke alltid like stas å dele rom med lillebror når du er 12 år gammel, og det er godt å vite at vi ikke trenger å flytte et annet sted den dagen vi trenger mer plass, sier Hanne.

Hektisk hverdag

Hanne og barna er glad i å være ute i naturen både sommer og vinter.

– Om sommeren er vi mye på tur i skogen, både på beina og på sykkel. Det er noe helt annet å være i naturen enn å gå gatelangs i en by – vi får både frisk luft og ro i sjela. Barna kan gjerne gå kilometervis på en skogssti, men blir fort utålmodige på en asfaltvei. I skogen er de underholdt ved å hoppe over kvister og steiner, og oppleve alt naturen har å by på, sier Hanne. – På sykkel er radiusen enda større, man kommer raskere frem og får anledning til å se enda mer, legger hun til.

Om vinteren er det ski som gjelder, både bortover og nedover.

– Vi er så heldige som bor et sted hvor det myldrer av flotte løyper, så vi går mye på ski. Å være ute er godt for både den fysiske og psykiske helsa. Du får både adrenalin og endorfiner og er alltid glad når du kommer hjem, selv om du kanskje var sint og sur da turen startet, sier hun.

Siena spiller håndball, mens Max driver med orientering.

– Hverdagen er hektisk, så hvis jeg skulle hatt ansvar for vedlikehold i tillegg, ville det ikke blitt like mange turer og hyggelige opplevelser sammen. Jeg er godt forsynt med oppussing og vedlikehold for en stund! Det er også godt å vite at det elektriske anlegget, røropplegg og så videre er helt nytt, så jeg ikke trenger å bekymre meg for at noe går i stykker, sier Hanne.


Frihet med ny leilighet

Nå som Hanne slipper å tenke på vedlikehold og oppussing kan familien lettere dra på spontane teltturer i helgene når de føler for det.

– Å overnatte ute er magisk, og å dele slike fine opplevelser med barna betyr mye.

Hvis Hanne har tid til overs etter jobb, barn og friluftsliv trives hun aller best når hun finner på ting sammen med venner.

– Jeg er veldig sosial, og elsker å treffe vennene mine. Det har det jo blitt mindre av det siste året, så nå gleder jeg meg veldig til vi kan samles og ha det gøy igjen, sier hun.

– Nå som vi bor i en lettstelt leilighet hvor alt er nytt kan jeg fokusere på det som gir meg glede i livet, i stedet for å bekymre meg for alt som burde vært gjort hjemme. Det gir en helt annen frihet.