Det gode liv på Ekeberg

-Det å flytte i leilighet er å kjøpe livskvalitet

Med fantastisk utsikt utover fjorden kan Eva og Svein Otto Schjerven nyte morgenkaffen i fred og ro fra sin overbygde balkong på Ekeberg i Holmestrand. Ekteparet har funnet seg godt til rette i leiligheten de flyttet inn i juni for to år siden.

– Vi er glade vi flyttet i leilighet mens vi fortsatt har glede av det, sier Eva.

Kaffen er nytraktet, og wienerbrødene står på bordet. Der lett å se for seg at det går an å nyte gode stunder her ute.

– Det å flytte fra hus til leilighet er en prosess. Vi brukte litt tid og fartet mye frem og tilbake til Sande hvor vi kunne se like leiligheter. Det satte tankene i gang, forteller Eva.

Ofte knytter det seg mye minner til et hus. Barna har kanskje vokst opp der og det er historie i veggene. – Jeg tror det er lurt å pakke sammen litt også mentalt.

Begge fremhever betydningen av å involvere voksne barn i flytteprosessen.

– Minner forsvinner ikke selv om man selger et hus. La barna bli med på prosessen og fordel ting du ikke har plass til å ha med videre.

– Vi var klare at vi ønsket å flytte mens vi fortsatt kan velge og har gode helse, sier Svein Otto.

Mer tid på hytta

– Vi har en hytte på Nesbyen hvor vi bruker mye tid. Den skal også vedlikeholdes, så vi ønsket å ha det enklere hjemme, sier Svein Otto.

Ekteparet flyttet først fra gård før de kjøpte enebolig på Kleivan. Der hadde de flott utsikt og stor plass. Likevel var valget enkelt når leiligheten på Ekeberg dukket opp.

– Vi har ikke angret en dag. Her kan vi nyte utsikten utover fjorden og har frihet til å bruke tiden på det vi vil.

Selv om begge har blitt pensjonister, mangler det ikke på ting å gjøre for ekteparet Schjerven.

– Det er så fint å ha ungene i nærheten og ha mulighet til å stille opp enten det er med hundepass, eller ting som skal ordnes, sier Eva.

Når de ikke er på hytta eller hjelper barna, går de gjerne turer i Botneskogen eller trener på det lokale treningssenteret. Svein Otto er også aktivt engasjert som leder av sameiet.

Med bakgrunn fra Forsvaret og mangeårig engasjement i idretten og ulike velforeninger, var det naturlig for Svein Otto å trå til når sameiet skulle etableres.

– Det gir meg mye å være engasjert. Hvis du vil ha et godt nabofelleskap, hjelper det lite å vente på at andre skal ordne det for deg. Det handler om å skape gode relasjoner til de rundt oss.

Flytt mens du kan og ikke når du må

På spørsmål om hvilket råd de vil gi til andre som vurderer å bytte ut eneboligen med leilighet, kommer det kjapt fra Eva.

– Gjør det mens du kan. Ikke vent til du må.

Svein Otto nikker anerkjennende og legger til at det handler om hva du vil bruke tiden din på.

– Jeg tror mange venter for lenge før de tar steget over i leilighet. Jo lengre du venter, desto vanskeligere blir det å gi slipp, legger Eva til.

En viktig ting de fremhever er betydningen av å ha alt på en flate.

– Vi flyttet fra en fantastisk plass, men huset var to etasjer og det største badet var i andre etasje. Vi ønsket begge å ha alt på en flate for å gjøre det enklere for oss den dagen trapper blir vanskelig.

– Det å flytte i leilighet er å kjøpe livskvalitet, sier Svein Otto.

Noen tenker kanskje at du må gi avkall på familieselskaper og tradisjoner når du flytter i leilighet, men hjemme hos Eva og Svein Otto hadde de hele 14 til bords på julaften.

– Du trenger ikke gi avkall på tradisjonene selv om du flytter. Det var fint å få det til første gangen her hjemme, sier Eva med et smil og skjenker i en ny kaffekopp.

Les mer om leilighetene på Ekeberg.