– Vi er som en stor familie

Rådhushaven

Gode naboer er ikke alltid en selvfølge, men i Rådhushaven utenfor Sarpsborg har de virkelig funnet tonen.

Vi har alle ulike oppfatninger av hva som er en god nabo, men de fleste av oss synes det er hyggelig å bli møtt med et smil og et «hei» fra de som bor i nærheten.

I Rådhushaven utenfor Sarpsborg møter vi samboerparet Hanne Engebretsen og Heine Kristiansen og naboen Jenny Utne som bor i naboseksjonen sammen med mannen Øivind.

Kanskje er det noe eget med gjestmildheten og væremåten til østfoldinger, men allerede fra vi blir møtt i trappa føler vi oss velkommen. Lukten av Jennys nystekte vafler, Hannes hjemmebakst og nytraktet kaffe møter oss i det vi kommer inn døra.

Hanne og Heine flyttet sammen fra hver sin leilighet, mens Jenny og Øivind flyttet fra en stor enebolig. Nå har de bodd i Rådhushaven i et drøyt år.

– Jeg husker da vi flyttet. Det var esker overalt og vi ante nesten ikke hvor vi skulle begynne. Vi hadde med oss alt for mye, sier Jenny og ler.

Uansett om man flytter fra en enebolig eller sammen for første gang, samler det seg opp mange ting. Dette er ofte ting med affeksjonsverdi som det ikke alltid er så lett å kvitte seg med.

– Man blir jo så glad i tingene sine. Vi hadde med oss et stort gammelt skap som jeg har malt selv. Det måtte jo bare med, fortsetter Jenny.

Hanne forteller om et langt spisebord som fulgte med fra den gamle leiligheten. – Det passet jo virkelig ikke inn her, men det var likevel med et tungt hjerte jeg kvittet meg med det.

Nå har begge kommet godt i hus og fått det riktig så hjemmekoselig i sine nye leiligheter. Vi lurer på om de har noen tips til de som skal i gang med en flytteprosess.

– Hvis du har mulighet; ta med deg de tingene du virkelig trenger først og kvitt deg med resten etterpå, er anbefalingen fra Hanne.

Finn ut av hvordan du skal få med deg gamle møbler, er Heines klare råd. Han forteller om en strevsom opplevelse da han skulle ta med seg den gamle skinnsalongen og få den på plass i den nye leiligheten.

– Sofaen kunne ikke deles og vi kunne ikke engang ta av putene. Vi fikk den opp trappa, men hvis den skal ned igjen, henter jeg motorsaga, sier han lattermildt.

Alle er enige at gamle ting med affeksjonsverdi, ikke nødvendigvis er praktisk. – Og husk at det tar litt tid å komme seg i hus i en ny leilighet, sier Jenny.

Kunder i Rådhushaven

– Vi koser oss veldig her

Nå er det Rådhushaven som har blitt hjemme for de tre naboene. – Vi koser oss veldig heldig her, sier Hanne. Praten går lett når naboene møtes, enten det er utenfor leilighetene eller i fellesområdene.

– Ofte sitter det folk ute og skravler når jeg kommer hjem fra jobb. Det er så hyggelig. Jeg håper det forblir sånn også når jeg slutter å jobbe, sier Jenny.

Begge parene bor i leilighet i 2. etasje med loft. – Det veldig deilig med plassen oppe. Der tilbringer vi mye tid.

Hanne har en datter som studerer og når hun er hjemme er loftet kjærkomment. – Da kan vi trekke ned, mens hun får plass for seg selv oppe.

– Det blir nesten som en egen leilighet, skyter Jenny inn.

En annen ting som trekkes frem er hvor enkelt det er å bo i en ny leilighet. – Det er så mye enklere å rengjøre enn i en stor, gammel enebolig. Vi trenger heller ikke tenke på vedlikehold. Det er deilig!

kundehistorie Rådhushaven

Flyttet i leilighet for å få mer fritid

Ved å frigjøre tid fra vedlikehold og andre hverdagslige gjøremål er det enklere å finne rom for å gjøre ting man liker. Jenny og ektemannen Øivind tilbringer gjerne tid i seilbåten på sommerstid, mens Heine og Hanne er glade i å sykle.

– Vi flyttet i leilighet for å få kunne seile mer og bruke mer tid i båten. Det er godt å slippe å måtte hjem for å klippe gress, sier Jenny med et smil.

Jenny har også dykkersertifikat og motorsykkel, mens Øivind har innredet eget snekkerverksted på det ene soverommet i leiligheten. Det mangler med andre ord ikke på fritidsaktiviteter for det aktive paret.

På bordet står det nystekte vafler og syltetøy laget med svært kortreiste bringebær.  – Jeg plukket åtte liter rett utenfor døra her, sier Jenny.

Hanne og Heine har sykling som sin store hobby og forteller om flere fine turer sammen i nærområdet.

– Vi sykler til Slevik ute på Onsøy. Det er en fin tur på seks mil tur-retur. Også har vi jo Glommastien som går ned til Fredrikstad og opp igjen. Det er også en fin runde.

Et år logget de to hele 300 mil på sykkelsetet. – Da var vi ivrige, mimrer Hanne.

Med mer fritid og gode naboer er det lett å forstå at de trives i Rådhushaven.

Les mer om prosjektet her: